Διαβάζω στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας: “Κούρεμα του Χρέους κατά 30%, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Έκθεση Βιωσιμότητας που εκδόθηκε πριν από λίγο.”

Κι εμείς χαιρόμαστε —χα, θα μας κόψουν μέρος του χρέους!

Αλλά δεν είναι έτσι. Διαβάστε για παράδειγμα την ίδια είδηση στο CNBC: IMF: Greece needs to reform for sustainable debt, financing needs rising:

“To ensure that debt is sustainable with high probability, Greek policies will need to come back on track but also, at a minimum, the maturities of existing European loans will need to be extended significantly while new European financing to meet financing needs over the coming years will need to be provided on similar concessional terms,” the IMF said. “But if the package of reforms under consideration is weakened further—in particular, through a further lowering of primary surplus targets and even weaker structural reforms—haircuts on debt will become necessary,” it added.

Με λίγα λόγια: Αν δεν προχωρήσετε σε μεταρρυθμίσεις, το χρέος σας πολύ πιθανά δεν θα είναι βιώσιμο και θα χρειαστεί “κούρεμα”.

Συνεχίζουμε να χαιρόμαστε εμείς, ξεχνώντας ότι το ίδιο report διαβάζουν όλοι όσοι μας δανείζουν, μας παρέχουν ταμειακή ρευστότητα, στηρίζουν τις τράπεζές μας κ.λ. Αυτοί το διαβάζουν λίγο διαφορετικά: “Αν η Ελλάδα δεν κάνει μεταρρυθμίσεις, μάλλον θα χάσετε το 30% των χρημάτων σας” (τα δικά τους δάνεια θα κουρευτούν).

Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ (και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να είμαστε δίκαιοι) δεν μπορεί να τα βρει με του δανειστές μας. Το βασικό τους πρόβλημά τους ΔΕΝ είναι το αν το πλεόνασμα του ‘15 θα είναι 0.1% ή 3%. Το πρόβλημά τους είναι ότι σε βάθος χρόνου, αν δεν κάνουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας, τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως την απλοποίηση των νόμων, την σταθερότητα του φορολογικού, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, αν δεν τα κάνουμε αυτά, τελικά θα χάσουν τα χρήματά τους.

Δυστυχώς, οι ελληνικές κυβερνήσεις, αρνούνται πεισματικά να κάνουν αλλαγές. Και καταλήγουμε κάθε φορά να πιέζουμε για να βγούν τα νούμερα. Και με την πίτα του ΑΕΠ να μικραίνει (γιατί να μεγαλώσει, αλλάξαμε κάτι στην οικονομία μας;), να έχουμε όλο και μεγαλύτερη λιτότητα.

Μην χαίρεστε λοιπόν που το IMF λέει ότι το χρέος μας θα χρειαστεί κούρεμα. Είναι σαν να πηγαίνετε στην τράπεζα για δάνειο και να πετάγεται κάποιος και να λέει ότι αυτά που ήδη έχετε πάρει, δεν βλέπει και πολύ πιθανό να καταφέρετε να τα πληρώσετε.