“ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας” μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. “Κούρεμα του Χρέους κατά 30%, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Έκθεση Βιωσιμότητας που εκδόθηκε πριν από λίγο.”

Και χαιρόμαστε. Είδες, θα μας κουρέψουν το χρέος! Δίκιο έχει ο Τσίπρας!

Διαβάζοντας όμως και την είδηση αλλού, διαβάζουμε κι άλλα:

“To ensure that debt is sustainable with high probability, Greek policies will need to come back on track but also, at a minimum, the maturities of existing European loans will need to be extended significantly while new European financing to meet financing needs over the coming years will need to be provided on similar concessional terms,” the IMF said. “But if the package of reforms under consideration is weakened further—in particular, through a further lowering of primary surplus targets and even weaker structural reforms—haircuts on debt will become necessary,” it added. Only with the “full and decisive” implementation of structural reforms, then Greece could potentially see growth of up to 2 percent in the medium- to long-term, the analysis said. —IMF: Greece needs to reform for sustainable debt, financing needs rising - CNBC

Τι λέει δηλαδή το ΔΝΤ; Ότι αν δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις, το χρέος μας για να γίνει βιώσιμο, ίσωσ να χρειαστεί να κουρευτεί κατά 30%.

Αυτό που μας διαφεύγει κάθε φορά, είναι ότι το ίδιο ακριβώς διαβάζουν και οι δανειστές μας. Αυτό που για εμάς είναι χρέος, για αυτούς είναι τα χρήματα που μας έχουν δανείσει. Και μόλις έμαθαν ότι αν δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις, ότι και να συμφωνήσουμε για το φετινό πλεόνασμα κ.λ., θα πρέπει στο τέλος να χάσουν ένα 30%.

Αυτό είναι και το σημείο τριβής όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων με τους δανειστές μας. Οι κυβερνήσεις δεν κάνουν μεταρρυθμίσεις, απλά προσπαθούν να πετύχουν τους δημοσίονομικούς στόχους από χρόνο σε χρόνο, αυξάνοντας φόρους, άντε στην καλύτερη κόβοντας και δαπάνες. Αλλά οι δανειστές, ξέρουν ότι αυτό σε βάθος χρόνου δεν βγαίνει. Και πιέζουν.

Αν πραγματικά προχωρούσαμε σε μεταρρυθμίσεις (άνοιγμα επαγγελμάτων, εργασιακά, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, αλλά και άλλα, όπως απλοποίηση νομοθεσίας και διαδικασιών, επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, κ.λ.) το αν φέτος έχουμε 0.1% πλεόνασμα ή 3% θα ήταν δευτερεύον. Αυτός είναι και ο λόγος που αντιδρούν σε “μίγματα” μέτρων που μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμα το αναμενόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά σε βάθος χρόνου θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο την οικονομία μας.

Π.χ. θα μπορούσε να πει μία κυβέρνηση ότι φορολογεί το 100% των κερδών των εταιρειών και δεν μειώνει καθόλου ούτε μισθούς ούτε συντάξεις, ούτε δημόσιες δαπάνες και να πετύχουμ ετους δημοσιονομικούς στόχους του 2015. Τί θέλουν και μπλέκονται στα πόδια μας; “Μπλέκονται στα πόδια μας” γιατί γνωρίζουν ότι τα δάνειά μας έχουν πολλά χρόνια μπροστά ακόμη, κι αν φορολογήσεις τα κέρδη των εταιρειών 100% (υποθετικό σενάριο), του χρόνου θα έχεις λιγότερες, και του χρόνου πάλι δανεικά θα ζητάμε, με ακόμη χειρότερους όρους.

Με λίγα λόγια, το να λέει κάποιος ότι το χρέος μας θα χρειαστεί κούρεμα, είναι σαν να είμαστε στην τράπεζα και να συζητάμε για ένα νέο δάνειο και να πετάγεται κάποιος να φωνάζει ότι το παλιό που πήραμε αποκλείεται να το πληρώσουμε 100%.